Какво не знаем за българския боб
Варила баба боб в гърненце. Забравила го на огъня и пяната изкипяла. Едно бобено зърно се търкулнало надолу по склона и стигнало до друго. То било в бяло, а другото в черно и като се харесали, си създали различни бобчета... Не, това не е приказката за похлупака и гърнето или медената питка. Но бобът така се е сраснал с нашата традиционна кухня, че едва ли можем да предположим, че е основна храна не само у нас, а от хилядолетия е познат на древните цивилизации. Откъде идва боба?
За зеленчуците и техните празници
Варила баба боб в гърненце. Забравила го на огъня и пяната изкипяла. Едно бобено зърно се търкулнало надолу по склона и стигнало до друго. То било в бяло, а другото в черно и като се харесали, си създали различни бобчета...
Не, това не е приказката за похлупака и гърнето или медената питка. Но бобът така се е сраснал с нашата традиционна кухня, че едва ли можем да предположим, че е основна храна не само у нас, а от хилядолетия е познат на древните цивилизации. Откъде идва боба?

По този начин един кмет на малко село, който за да създаде повече настроение на своите съселяни, в една много зловеща и далечна година, решава да премине строгите наказания за веселие, извън разрешените в определеното за това време и час. За основа взима едно старо предание за две враждуващи съседни села. Но каквато и да е била истинската причина, благодарение на тази решителност на този кмет сега има некоронясан представител на динята. Селото е Петревене, до Луковит. А годината на първото честване е 1936–та с Денят на Динята.