
По този начин един кмет на малко село, който за да създаде повече настроение на своите съселяни, в една много зловеща и далечна година, решава да премине строгите наказания за веселие, извън разрешените в определеното за това време и час. За основа взима едно старо предание за две враждуващи съседни села. Но каквато и да е била истинската причина, благодарение на тази решителност на този кмет сега има некоронясан представител на динята. Селото е Петревене, до Луковит. А годината на първото честване е 1936–та с Денят на Динята.
Празникът се провежда всяка предпоследна събота на месец август, което съвпада и с честването на голяма Богородица по стар стил. В други села в България като Салманово, Шуменско и Благоево, Разград също се чества ден на Динята. Също така динята има своя световен ден на трети август, което я доближава повече до честването на празниците около свети Илия. Какъвто и да е повода за уважение на този плод през август, едно е сигурно – дава се почит на един от символите на плодородието, на плодния зеленчук диня.
Така в календара на много градове и села има не един или два празника, свързани със създаването на населеното място. Те в повечето случаи са посветени на някой светец, предание или легенда, които допълват колорита на предстоящите чествания. Но в тях може да намерите и обикновен зеленчук, който по една или друга причина е в основата на празника в дадена община. Не случайно и дните, посветени на различните зеленчуци в страната, са свързани с тяхната сезонна зрялост и беритба.
Ето защо, скоро се очакват и други не по-малко атрактивни празници, превърнати в ден на общината като Бобфест в Радуил, Самоков, станал вече международен, но и в Смилян, денят на царевицата в Кнежа и село Бърдарски геран, Бяла Слатина, денят на зелето в Петърч, денят на тиквата в Севлиево, празник на млякото в Разград, на черешата в Кюстендил, на розата в Казанлък и... много други.
Следващият празник на зеленчуците е на 3 и 4–ти септември в Радуил.
Както динята си е извоювала свой специален световен ден, може би и тези характерни за българската трапеза зеленчуци ще намерят своето място в календара на традицията.
Няма коментари:
Публикуване на коментар