Нови публикации в Литература и фолклор

събота, 27 август 2011 г.

За зеленчуците и техните празници


В календара на българите има не само християнски празници, не само отбелязване годишнината на местен родолюбец с голямо сърце или личност с възрожденски дух, надхвърляща възможностите на един човек. В историята ни има много примери за хора, дали много повече на страната, отколкото може да даде един човешки живот.
По този начин един кмет на малко село, който за да създаде повече настроение на своите съселяни, в една много зловеща и далечна година, решава да премине строгите наказания за веселие, извън разрешените в определеното за това време и час. За основа взима едно старо предание за две враждуващи съседни села. Но каквато и да е била истинската причина, благодарение на тази решителност на този кмет сега има некоронясан представител на динята. Селото е Петревене, до Луковит. А годината на първото честване е 1936–та с Денят на Динята.
Празникът се провежда всяка предпоследна събота на месец август, което съвпада и с честването на голяма Богородица по стар стил. В други села в България като Салманово, Шуменско и Благоево, Разград също се чества ден на Динята. Също така динята има своя световен ден на трети август, което я доближава повече до честването на празниците около свети Илия. Какъвто и да е повода за уважение на този плод през август, едно е сигурно – дава се почит на един от символите на плодородието, на плодния зеленчук диня.
Така в календара на много градове и села има не един или два празника, свързани със създаването на населеното място. Те в повечето случаи са посветени на някой светец, предание или легенда, които допълват колорита на предстоящите чествания. Но в тях може да намерите и обикновен зеленчук, който по една или друга причина е в основата на празника в дадена община. Не случайно и дните, посветени на различните зеленчуци в страната, са свързани с тяхната сезонна зрялост и беритба.
Ето защо, скоро се очакват и други не по-малко атрактивни празници, превърнати в ден на общината като Бобфест в Радуил, Самоков, станал вече международен, но и в Смилян, денят на царевицата в Кнежа и село Бърдарски геран, Бяла Слатина, денят на зелето в Петърч, денят на тиквата в Севлиево, празник на млякото в Разград, на черешата в Кюстендил, на розата в Казанлък и... много други.
Следващият празник на зеленчуците е на 3 и 4–ти септември в Радуил.
Както динята си е извоювала свой специален световен ден, може би и тези характерни за българската трапеза зеленчуци ще намерят своето място в календара на традицията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар