Нови публикации в Литература и фолклор

понеделник, 15 август 2011 г.

Пазител на традицията

Възможно ли е традицята да се опази? Кой е критерият за нейното съхраняване? Възможно ли е да се обхванат всчиките й направления? Самата идея да се прецени, кой успява да съхрани традицията във времето на високи технологии е не само смела, но и достойна за уважение.
За трета поредна година А.Р.И.З.-7 (Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите) провежда ежегодното си награждаване на номинираните за "Пазител на традицията". След обработване на предложенията, събирани през цялата година бяха номинирани представители в следните категории:
Фолклор
Изобразително изкуство
Занаяти
Кулинария
През тази година е добавена и нова категория - "Млад пазител на традицията" до 35 години. През изминалите години нямаше критерий за възраст, но в Асоциацията се наложи мнението, че предаването на традицията на поколенията е важен момент за нейното съхраняване.
Какво е традицията? Само механично свързване с българския фолклор? Не, тя е с много направления и прояви в ежедневието ни. Тя е навсякъде -  част от позабравени обреди и обичаи, в трапезата ни по време на църковен празник, в семейството, при раждане на дете, в бита...Но членовете на младата асоциация категорично определиха първите категории, в които могат да бъдат избрани и отличени представители на традицията - фолклор, изобразително изкуство и занаяти. В група фолклор се включват танцови изпълнители, народни певци и инструменталисти, с принос в озпазване и разпространение на българските песни и танци. Във втора група се включват представители на изобразителното ни изкуство, а в трета група - майстори, с цялото богатство на българските занаяти.
С това не се изчерпват възможностите за номиниране. Не случайно А.Р.И.З -7 като основен организатор на кулинарния фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град", започва съхранението на традицията от храната. Всички запазени от времето обреди, обичаи и празници са свързани с приготвянето на определен тип храна. По този начин започва събирането на уникални рецепти от различните региони в страната по време на фестивала. Заедно с него пътува и изложба от детски рисунки на тема "Рецептите на баба", подбрани от националния конкурс на същата тема. Във връзка с пътуванията си по страната в асоциацията дойде предложението за новата категория в номинациите - кулинария.
Популярното, станало вече национално кулинарно шоу - "Пъстра трапеза на гости на моя град" е също носител на традицията. Всеки, който е имал възможността да посети фестивала, е успял да се докосне до едни истински пазители на традицията. Започвайки от бита, семейството, храната, обичаите, обредите, които са живи и се поддържат с много любов и вяра.
Повече инфорамиця за А.Р.И.З.- 7 и "Пазител на традицията" можете да видите тук:

www.ariz7.com/archives/1533

Лариса Ангелова@всички права запазени
худ. Краси Дойчев





Няма коментари:

Публикуване на коментар